INTEGRAREA SENZORIALA

Simturile sunt cele care ne ofera noua informatiile de care avem nevoie pentru a ne adapta la lumea inconjuratoare. Prima lor sarcina este sa ne ajute sa fim in siguranta  iar cea de-a doua este sa ne ajute sa invatam cum sa devenim fiinte sociale si active.

Simturile la randul lor primesc informatii de la toti stimuli aflati atat in afara cat si in interiorul corpului nostru. Astfel, fiecare miscare pe care o facem, fiecare inghititura de hrana pe care o mancam si fiecare obiect pe care il atingem produc senzatii.

Atunci cand ne angajam intr-o activitate, folosim mai multe simturi in mod simultan- atingerea, pozitia copului, vederea, auzul, miscarea, mirosul.

Pentru a isi face bine treaba, astfel in cat noi sa reactionam asa cum se cuvine, simturile trebuie sa conlucreze.

Simturile externe:

Simtul tactil

-Simtul olfactiv si simtul gustative

-Simtul visual si simtul auditiv

Simturile interne

Simtul interoceptiv

-Simtul vestibular

-Simtul proprioceptive

Primele 5 simturi- vazul, auzul, mirosul, gustul si simtul tactil, sunt cele cinci moduri prin care universul poate sa comunice cu noi.

Astfel, putem afirma ca aceste simturi traseaza pentru fiecare dintre noi realitatea inconjuratoare. Daca aceste simturi functioneaza normal, poti presupune ca realitatea ta senzoriala e destul de similara cu a tuturor celorlalti pentru care simturile functioneaza in parametri normali.

Daca insa aceste simturi nu functioneaza normal, atunci avea de a face cu o tulburare senzoriala.

Tulburarea de procesare senzoriala reprezinta incapacitatea de a folosi informatiile primite de la simturi pentru a avea o activitate normala in viata de zi cu zi. Avand aceasta tulburare, copilul nu raspunde informatiilro senzoriale printr-un comportament coerent si poate avea dificultati de folosire a activitatilor senzoriale pentru a isi planifica si duce la indeplinire actiunile pe care intentioneaza sa le faca.