Integrarea senzoriala

Centrul Aripi Albastre

Despre Integrarea Senzorială (Tulburarea de Procesare Senzorială)

Integrarea senzorială este un proces neurobiologic înnăscut și se referă la modul în care creierul integrează și interpretează informațiile senzoriale venite din mediu. Când o disfuncție de procesare senzorială este prezentă, inputul senzorial nu este integrat sau organizat corespunzător în creier și poate produce diverse probleme în aria de dezvoltare (motorie, cognitivă, limbaj), în procesarea informațiilor și comportament.

Sistemul senzorial este format din 8 sisteme interconectate, anume: sistemul auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, interoceptiv, tactil, proprioceptiv și vestibular. Integrarea senzorială se concentrează în primul rând pe ultimele trei simțuri menționate.

 Sistemul proprioceptiv

Sistemul proprioceptiv se referă la receptorii din acele componente ale mușchilor, articulațiilor, tendoanelor care preiau stimulii și oferă persoanei o conștientizare complexă a poziției corpului. Când propriocepția funcționează eficient, poziția corpului unui individ este ajustată în mod automat în diferitele situații de viață. Spre exemplu, sistemul proprioceptiv este responsabil de procesul prin care îi sunt furnizate corpului semnalele necesare ce ne vor permite să menținem o postură corectă și adecvată pe scaun ori să coborâm treptele. De asemenea, ne permite să manipulăm obiecte folosind mișcări motorii fine, cum ar fi scrisul cu diverse instrumente, folosirea tacâmurilor la masă,  închiderea fermoarului etc.

O altă dimensiune a propriocepției este praxisul sau planificarea motorie. Aceasta este capacitatea de a planifica și executa diferite sarcini motorii. Pentru ca acest sistem să funcționeze corect, trebuie să se bazeze pe obținerea de informații exacte de la sistemele senzoriale și apoi pe organizarea și interpretarea acestor informații în mod eficient.

 Sistemul tactil

Sistemul tactil include nervii de sub piele care trimit informații către creier. Aceste informații includ atingere ușoară, durerea, temperatura și presiuna. Ele joacă un rol important în perceperea mediului și modulează reacțiile de protecție care asigură supraviețuirea.

Un sistem tactil disfuncțional poate duce la o percepție greșită a atingerii și/sau a durerii și poate duce la izolare auto-impusă, iritabilitate generală, distractibilitate și hiperactivitate.

Sistemul vestibular

Receptorii sistemului vestibular se regăsesc în urechea internă. Aceștia sunt responsabili de echilibrul și conștientizarea noastră spațială. Sunt activați de diferite tipuri de mișcare precum mersul, alergatul, săritul, legănatul, învârtitul etc. fiind sensibili la mișcările și schimbările de poziție a capului. Un sistem vestibular bine integrat asigură echilibrul atunci când realizăm diverse activități.

Beneficiile Terapiei de Integrare Senzorială

  • Sporirea capacității de atenție, concentrare, învățare
  • Îmbunătățirea comportamentelor de relaționare socială
  • Dezvoltarea abilităților academice
  • Dezvoltarea limbajului
  • Îmbunătățirea planificării motorii
  • Contribuie la scăderea autostimulărilor și stereotipiilor
  • Facilitează autoreglarea emoțională
  • Atingerea autonomiei
  • Ancorarea adecvată în mediu

Evaluare senzoriala