Terapia logopedica

Elena Nedelcu, specialist educatie timpurie

”Sunt un partener grozav de joacă pentru copilașii din centrul Aripi Albastre și pentru băiețelul meu ‘’Miculvorbăreț’’, specializarea mea este pe aria de educație și intervenție timpurie, fiind ghidată în activitățile pe care le desfășor de următorul crez: Trebuie să le permitem copiilor să exploreze, să se conecteze, să construiască și să simtă parte din lumea care îi înconjoară. Instrumentul educativ cel mai important nu este tehnologia. Nu sunt nici tabletele interactive, nici telefoanele…Sunt mâinile. Să le eliberăm, așadar, mâinile!

–Interventia logopedica se face de catre specialistul logoped care are pregatirea necesara in lucru cu copii cu autism sau alta tulburare.

–Interventia logopedica la copilul cu  cerinte educative speciale se face in accord cu principiile comportamentale si face  parte din planul de terapie al copilului.

In cadrul centrului Aripi Albastre, fiecare copil inscris in programul de terapie beneficiaza de sedinte de logopedie, de stimularea si dezvoltarea limbajului. Pentru a dezvolta un limbaj functional, inca din primele sedinte se pune accent pe operantii verbali, pe stimularea cererilor, pe dezvoltarea abilitatii de a imita verbal, de a face comentarii in context.

In cadrul orelor de logopedie si de terapie ABA se lucreaza, in functie de nevoile copilului, abilitati care sa dezvolte aparatului fonoarticulator (Zvibe, miogimnastica, exercitii de suflat si de respiratie), programe de imitare verbala, PECS, VB (verbal behavior).

In cadrul interventiei logopedice se utilizeaza instrumentele Zvibe si se acorda o atentie speciala problemelor senzoriale si de ordin alimentar.

Materiale video despre interventia logopedica: