Cum folosim sistemul de tokeni la copii

Autor: Elena Nedelcu

Sistemul de tokeni reprezinta o strategie eficienta de lucru, atat pentru parinti cat si pentru terapeuti si educatori, prin intermediul caruia copilul poate sa vizualize cat timp dureaza activitatea in care e implicat si ce anume primeste dupa finalizarea acesteia (recompensa primita, aceasta putand sa fie chiar o pauza, un obiect materiale etc). De mai multi ani acest tip de sistem este utilizat cu succes de catre parinti si terapeuti, in lucru cu persoanele cu nevoi speciale, cum sunt si copiii diagnosticati cu autism, dar este implementat si copiiilor cu dezvoltare tipica. S-a demonstrat ca folosirea tokenilor la copiii cu autism duce la scaderea comportamentele neadecvate ale acestora din timpul activitatilor, mai exact pe cele cu functia de iesire din sarcina, si creste totodata toleranta acestora la frustrare.

Pentru a se dovedi util, este necesar ca acest sistem de tokeni sa fie implementat in mod corect.

Este important ca tokenii sa stea mereu la vedere astfel incat copilul sa vada cati a castigat si cati au mai ramas. Token-ul in sine nu este recompensa, token-ul pur si simplu il ajuta pe copil sa vada  cat timp mai trebuie sa lucreze pentru a ajunge la premiul dorit de el (un aliment, o jucarie, timp liber, muzica, etc).

Asa DA:

– Oferiti token-ul IMEDIAT dupa ce se produce comportamentul tinta pentru a consolida invatarea
-Nu uitati, token-ul in sine nu este recompensa, token-ul pur si simplu il ajuta pe copil sa vada ca lucreaza pentru un premiu mai mare
-Copilul trebuie sa stie de la inceput care va fi “premiul”
-Premiul final ar trebui sa fie ceva convenit de dumneavoastra si copilul INAINTE de a incepe activitatea
-Premiul final trebuie oferit imediat ce copilul primeste tokenii conveniti
-Utilizati sistemul de tokeni pentru un comportament tinta, un obiect clar si care poate sa fie atins de copil.

Tokenii pot fi obiecte asezate chiar pe masa de lucru (unde se desfasoara activitatea), cum ar fi:

pusculita cu banuti,
animale de la ferma – sunt puse animalele pe masa si la o distanta mica o coala verde, pe masura ce copilul ofera raspunsuri in cadrul lectiilor, animalele ajung pe rand la “pajistea” reprezentata de acea coala verde. La sfarsit copilul isi primeste recompensa.
desene pe o foaie de hartie – ii desenam copilului un numar de obiecte si la sfirsit premiul lui pentru cooperarea in activitate (recompensa): desenam flori, stelute, baloane, inimioare, masini, etc. Dupa fiecare raspuns, acestea sunt colorate si astfel copilul se apropie de finalizarea lectiilor iar la sfarsit isi primeste recompensa.
Se mai pot utiliza si planse cu tokeni, aflate la vedere pe un perete, copilul primind tokeni sub forma de stickere, pictograme, abtibilduri, pe parcursul unei ore de lucru. La sfarsitul orei, daca au fost stransi toti tokenii stabiliti la inceputul orei, copilul primeste premiul stabilit.

Mai jos aveti cateva sisteme de tokeni, preluate de pe Pinterest.