Primele notiuni de joc la copiii cu autism

Autor: Elena Nedelcu

Jocul are un rol fundamental in dezvoltarea copilului. Jocul reprezinta, in perioada prescolara, principalul mijloc de dezvoltare pe plan cognitiv, fizic, social, emotional si lingvistic. Prin joc, copiii isi dezvolta creativitatea si imaginatia, invata sa gandeasca in diferite moduri si sa se descurce in situatii problematice.

Copiii cu dezvoltare tipica par sa invete sa se joace in mod spontan iar contributia adultilor este accea de a fi langa copil si a interactiona cu acesta astfel incat sa aiba loc stimularea.

Copiii cu autism pe de alta parte prefera sa se joace “cu obiecte” si nu cu ‘’jucarii”. Atunci cand acestia se joaca, jocul este de cele mai multe ori repetitiv si fiind stereotipic pare total neadecvat: intoarce o masina de jucarie cu susul in jos si ii invarte rotile pe o perioada lunga de timp, loveste incontinuu o toba cu un creion, apasa repetitiv pe butoane, alinieaza obiecte etc.

Rolul jocului in viata copilului

Predarea abilitatilor de joc are un rol fundamental in dezvoltarea si recuperarea copilului cu autism, pe mai multe planuri.

Astfel, jocul stimuleaza dezvoltarea limbajului: s-a demonstrat ca prin intermediul jocului copiii cu autism au o mai mare deschidere in a repeta sunete, in a verbaliza, acest lucru fiind datorat si de faptul ca in cadrul jocului copiii sunt mai relaxati si astfel prind incredere si se produce o invatare ludica.

De asemenea, dezvoltarea adecvata a jocului duce la o scadere a comportamentelor neadecvate, copilul deprinde noi comportamente care sunt acceptate social si care ii aduc beneficii prin recompensele primite. Daca copilul obisnuieste sa manevreze jucariile neadecvat, sa se ataseze de unele obiecte in mod frecvent dar fara a se juca cu acestea functional, dupa deprinderea abilitatilor de joc copilul va reusi sa isi ocupe o mai mare parte din timp intr-un joc functional. Toate aceste lucruri se petrec in mod treptat fiind nevoie ca abilitatile de joc sa fie predate copilului inca din prima faza a procesului de recuperare si adaptat prerechizitelor lui. Astfel, nu putem sa ii predam copilului notiuni de joc de rol daca el nu are in prealabil abilitatea de a astepta, de a-si centra atentia, de a imita alte persoane, de a finaliza un joc simplu, de a discrimina cerinte s.a.m.d.

Bineinteles ca, prin intermediul jocului, cresc abilitatile de interactiune sociala, de socializare cu ceilalti copii.

Parinte: “Copilul meu nu stie sa se joace cu jucariile cumparate”

In aceasta situatie, primul pas consta in a preda copilului o abilitate de joc si, dupa ce o invata pe aceea, sa se treaca la urmatoarea.

De cele mai multe ori este nevoie sa se foloseasca o recompensa tocmai pentru a intari acest nou comportament predat – abilitatea de a se juca incastru, de exemplu- fiind nevoie de rabdare si de invatare treptata.

Asa cum, pentru ca un copil care nu cunoaste partile corpului este nevoie de invatare in timp pentru a putea deprinde un anumit numar de parti ale corpului, la fel stau lucrurile si cand vorbim de joc: copilul nu stie cum trebuie sa manevreze jocurile si are nevoie sa fie invatat prin expunere, motivare si oferire de model si ajutor, cand este cazul.

E posibil ca la inceput copilul sa se impotriveasca, e important ca jocul sa dureze o perioada scurta, sa il recompensati si treptat sa cresteti numarul de piese sau durata in timp a jocului tocmai pentru a evita posibile momente de opozitie. Daca totusi copilul intra in protest, nu ii permiteti sa paraseasca activitatea de joc – il ajutati sa termine, grabiti ritmul dar nu-i permiteti iesirea din activitate (functia comportamentului fiind de iesire din sarcina, lasand copilul sa plece in timp ce protesteaza, ii va creste cel mai probabil acest comportament si data viitoare e posibil sa procedeze la fel pentru a evita jocul).

De multe ori, dupa ce invata jocurile respective, copiii ajung sa se bucure de ele si sa se duca spre acestea in mod spontan.

Exemplu de joc si modele de invatare

Incastru
Pentru inceput, folositi un incastru din putine piese care are atasat un maner/buton pentru a putea fi mai usor apucat de copil. Ajutati copilul sa scoata piesele (fie oferind model, fie ajutor fizic/gestual sau verbal). Nu uitati sa ii spuneti copilului ca urmeaza sa va jucati pentru a asocia aceasta activitat

www.livadacujucarii.ro

e cu ideea de joc (ex. \”Hai sa ne jucam!\”).

Dupa ce sunt scoase piesele ii cereti copilului sa potriveasca. Ajutati daca nu reuseste sa potriveasca independent si nu uitati sa il recompensati cu ceva preferat dupa ce a finalizat jocul. Daca ii este dificil sa potriveasca chiar si dupa mai multe expuneri atunci lasati pe masa mai putine piese de potrivit(ex. puneti dumneavoastra 3 piese si pe ultima trebuie sa o puna copilul; dupa ce are succes ii lasati 2 piese de pus si tot asa, pana finalizeaza tot jocul in mod independent).

Dupa ce a invatat sa faca primul incastru fara ajutor acest joc poate deveni o modalitate de joc independent pentru copil. Etapa urmatoare este de a-l expune la alte incastre si apoi la alt tip de joc.

Nu uitati sa faceti aceste activitati stimuland limbajul functional si comentariile. In exemplul de incastru prezentat este important sa ii denumiti copilului animalele, sa folositi onomatopee (ex. \”Uite, catelul! / Ia catelul! Catelul face Ham-ham-ham!\”)

Sortator

sursa foto:nichiduta.ro

Primul sortator cu forme ales e indicat sa nu aiba mai mult de 4 forme iar spatiile in care trebuie sa se introduca formele sa fie in partea superioara (exista si sortator cu spatii in lateral iar copilul trebuie sa manevre cutia pentru a gasi spatiul dar pentru o prima etapa se recomanda sortatorul precum cel din imagine).

Pentru a il invata pe copil acest joc procedati precum la jocul cu incastru – ii aratati ce are de facut, il ajutati si oferiti recompensa la finalizare pentru a creste motivatia copilului.

 

Alte jocuri recomandate la inceput: Ciocan+cuie,Turn inele, cuburi mari tip lego.


Dupa ce copilul invata cum sa se joace cu aceste jocuri prezentate urmariti si celelalte abilitati- dezvoltati jocul in 2 in care copilul invata sa isi astepte randul, sa ofere piesa, sa foloseasca limbaj functional.

Daca copilul are insusite astfel de jocuri puteti sa ii prezentati jocuri mai complexe precum Lotto, Domino, Saculetul fermecat etc.

 

 

 

 

Un al tip de joc important este cel simbolic/cu scenarii. Jocul cu scenarii dezvolta imaginatia si interactiunea sociala si antreneaza atentia si memoria. Pentru a putea juca o astfel de activitate este important ca sa fie dobandita de copil abilitatea de a imita cu/fara obiect.

Cum fiecare copil cu autism este unic in dezvoltare si achizitii, este important sa va adaptati la potentialul acestuia si sa desfasurati procesul de invatare adaptat la nivelul sau iar acest lucru se aplica si in predarea notiunilor de joc.

 

Surse bibliografice:

  • Dobrescu, I. (2010). Manual de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului
    Lovaas, I.O. (2012). Educarea persoanelor cu intarzieri de dezvoltare

Sursa foto:

  • https://www.brightlightkidsaba.com/